Esenler Belediye Başkanı Göksu, ilçedeki kentsel dönüşüm çalışmalarını değerlendirdi. İfade
Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, kentsel dönüşümün İstanbul’daki her siyasetçi ve yerel yönetici için hayat kurtarıcı bir çaba olduğunu belirterek, “Öncelikle İstanbul’da hepimizin siyasi olarak buna odaklanması lazım.” söz konusu.
15 Temmuz Millet Bahçesi’nde ilçede yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında basın toplantısı düzenleyen Göksu, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminden sonra toplumun kentsel dönüşümün önemini anladığını söyledi.
Kentsel dönüşüme başladıklarında zaman zaman zorluklarla ve dirençlerle karşılaştıklarını hatırlatan Göksu, “Bazen bunun çok agresif hareketlere dönüştüğünü görebiliyorduk. Tabii 6 Şubat depreminden sonra herkes kendi binasını sorgulamaya başladı. Kendi bina stoklarını, kendi evlerini, olası bir depreme karşı önlem olarak neler yapabileceklerini anlattılar.” geldi.” dedi.
Göksu, bilim adamlarının söylediği gibi İstanbul’da 7 ve daha büyük bir deprem meydana gelirse ciddi sorunlar yaşanacağını belirterek, “Peki bu sorunların çözümü ‘deprem İstanbul’un felaketidir’, ‘deprem İstanbul’un felaketidir’ diye bağırmak mı? İstanbul için bir tehdit mi yoksa çözüm mü?” Ortaya çıkacak acı verici durumu ortadan kaldırabilecek şeyler yapıyor musunuz? Sorumlu kişiler olarak her birimiz bu şehri deprem riskine ve deprem gerginliğine karşı hazırlamakla sorumluyuz. Başarılı olmamız için üç temel akla odaklanmamız gerekiyor. Birincisi siyasi akıl, ikincisi toplumsal akıl, üçüncüsü ise medya aklıdır. “Üç zihin ortak odaklanırsa bu süreçten kolaylıkla sonuç alabiliriz.” dedi.
“Kentsel dönüşüm çalışmalarında manipülasyon”
Kentsel dönüşüm meselesinin zaman zaman siyasi manipülasyona ve siyasi linçlere dönüştüğüne dikkat çeken Göksu, siyasetçilerin görevinin siyaset yaptıkları halkın geleceğini inşa etmek olduğunu vurguladı.
Göksu, kentsel dönüşüm sürecinde en çok zorlandığı kişilerin siyasetçiler olduğunun altını çizerek, “AK Partili tek belediye başkanı benim. ‘AK Partili belediye başkanını nasıl yenebilirim?’,’ dedi. Onu nasıl manipüle edebilirim?’ ‘Esenler halkı sizin bir dairenize iki daire vereceğim’ diyor. “Bazen benzine doyamayanlar bile ‘Sana üç daire vereceğim’ diyor. Neden? Çünkü sırtında kabuk yok. Rahatça konuşabiliyor.” şeklinde bir açıklama yaptı.
Kentsel dönüşümün İstanbul’daki her siyasetçi ve yerel yönetici için hayat kurtarıcı bir çaba olduğuna işaret eden Göksu, “Bunun için İstanbul’da hepimizin öncelikle siyasi olarak buna odaklanması gerekiyor. Biz AK Parti olarak şunu söylemek için yola çıktık: ‘Bu işin bedeli ne olursa olsun’.” Sorunda çok güzel sonuçlar elde ederek yolumuza devam ediyoruz. Başta Cumhuriyet Halk Partisi olmak üzere diğer siyasi partilerin de bugün sorumluluk üstlendikleri ilçelerde ve sorumluluğunu üstlendikleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde aynı hassasiyeti gösterip aynı hassasiyetle yollarına devam etmelerini diliyorum.” dedi.
Kentsel dönüşümde herkese görev düştüğünü belirten Göksu, şöyle konuştu:
“Devletimiz, hükümetimiz, belediyelerimiz ve milletimiz her zaman birlikte sorumluluklarımızın üstesinden gelecektir. Bugün İstanbul’daki istatistiklere baktığınızda nereye bakarsanız bakın dönüştürülmesi gereken 1,6-1,8 milyon konut var. Bunun ekonomik gücü ve ekonomik maliyeti nedir, maliyeti ne kadardır?” Maliyetin ortada olduğunu hepimiz görüyoruz. Acilen dönüştürülmesi gereken yaklaşık 600 bin konut olduğu söyleniyor. Bu kadar geniş bir alanda, bu kadar büyük bir ekonomi içerisinde bunu ancak dayanışmayla çözebiliriz. Onun için burada aziz milletimizin, her birimizin, İstanbul halkının bilmesi gereken bir şey var. “Bu evlerin dönüşümü, bu yapı stoğunun yenilenmesi hepimizin sorumluluğunda. Esenler’de sürekli kullandığım bir şey var. Çocuklarınıza tabut değil ev bırakın.”
kentsel dönüşüm kanunu
Göksu, kentsel dönüşümle ilgili bir kanun çalışması bulunduğunu belirterek, “Bu kanun çalışmasında yer alan maddelerden biri de kentsel dönüşümde evi risk altında olanların evlerinin boşaltılmasına ilişkin kurallar getirilmesi. Baktım, yapıyorlar. Sırf siyasi muhalefet yaratmak için böyle manipülatif haberler, Yazıklar olsun, 6 Şubat’ta yaptınız bunu. Biz Hatay’da kentsel dönüşüm için direnirken, mücadele ederken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız da gece gündüz çalışıyor. Hatay’da kentsel dönüşüm, o kentsel dönüşüme karşı çıkanlar ne oldu? Mahkemelere gidip durdurmak isteyenler. “Orada siyasi manipülasyon yapanlar bugün Hatay halkına hesap verecek mi? Hatay halkının yüzüne bakabilecekler mi? Kentsel dönüşümden bahsederken hepimizin iyi düşünmesi lazım.” dedi.
Esenler’de kentsel dönüşümde başarının temelinin halkla belediye arasında kurulan güven ilişkisi olduğunu belirten Göksu, şöyle konuştu:
“Mesela şu ana kadar 60 binin üzerinde ev yıkılıp yapıldı. Binlercesi tarafımızdan yıkılıp yapıldı. Bize karşı açılan tek bir dava yok. Davaları sadece Cumhuriyet Halk Partisi açıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Şehir Plancıları Odası tarafından. Bireysel olarak, bize karşı kimsenin açtığı bir dava yok. Davayı kim açıyor? Cumhuriyet Halk Partisi. Çok trajik bir şey. Mesela Tuzla Meclis Üyesi. Cumhuriyet Halk Partisi dava açıyor, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Şehir Plancıları Odası, ne diyorsunuz, bu insanlardan ne istiyorsunuz? “Haydi, kentsel dönüşüm yapmıyorsunuz. Kentsel dönüşüm adına çivi çakmıyorsunuz. Bağlantının konusu olarak sadece siyasetinizi, sadece manipülasyonu, sadece deprem sorununu görüyorsunuz. Kendi vicdanınla baş başa kal. Ama en azından halkımızın hayatını ve halkımızın geleceğini kurtarmak isteyenlere yönelik siyasi manipülasyonlarınızı bir kenara bırakın.”
İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Göksu, “İstanbul’da şu anda Esenler hariç yaklaşık 170 bin kentsel dönüşüm inşaatı devam ediyor. Bağımsız bölümler. Kentsel dönüşümle ilgili 170 bin bağımsız bölümün 140 bini Bakanlık tarafından yapılıyor.” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ve AK Partili belediyeler tarafından yürütülüyor, bunların 30 bini özel şirketler tarafından yönetiliyor, Esenler’de şu ana kadar 60 bin bağımsız bölüm dönüştürüldü, İstanbul’da derseniz 855 bin. İstanbul’da 1 milyona yakın diyebiliriz rahatlıkla. 6306 sayılı kanunla yaklaşık 1 milyonu İstanbul’da.” söz konusu.